Canaraua Fetii, Dobrogea, Scoala Tabere cu Suflet, Tabere cu Suflet

Canaraua Fetii

TabereCuSuflet0036Canaraua Fetii este o Rezervatie Naturala si un loc de legenda! Situata in sudul Dobrogei, Canaraua Fetii este o vale adanca, acum seaca, prin care se spune ca, pe vremuri, curgea un brat al marelui Istru. Acum valea este strajuita de o padure deasa si de un canion inalt de calcar. Din peretii sfaramati te privesc, asemeni unor ochii goi, grotele in care s-au nevoit, in urma cu mii de ani, martiri si calugari asceti!

Kanara inseamna grota in limba bulgara. Pe buna dreptate, caci Canaraua Fetii este plina de pesteri. Legenda spune că in aceasta vale îşi făcuseră sălaş, într-o grota, nişte tâlhari care, la răstimpuri, răpeau fetele cele mai frumoase din sa­tele din preajma şi le necinsteau. Ţăranii au răb­dat o vreme, înfricoşaţi de cruzimea bandiţilor, dar în cele din urmă au dat foc sălaşului, ucigându-i pe toţi cei din grotă. De aici si numele de Canaraua Fetii sau Grota Fetei! Ce nu ştiau sătenii revoltaţi care i-au ars pe tâlhari era că aici fusese în străvechime o mânăstire sapata in stanca. In zilele noastre, in apropiere a fost construita o Manastirea ortodoxa ce poarta numele de Sf.Gherasim.

Canionul Canaraua Fetii se intinde pe directia Nord – Sud, intre lacul Iortomac si granita de sud a Romaniei, pe o lungime de 7 km. El continua si in Bulgaria, pe multi kilometri, dand nastere Canionului Suha Reka (Raul Sec) – o zona cunoscuta pentru bisericile rupestre protocrestine.

Este o zona unde viata abunda in toate formele sale. Se spune ca nicăieri în România, ba chiar şi în Europa, nu se întâlneşte o arie atât de restrânsă şi cu o atât de mare diversitate a influenţelor tipurilor de climă. 27% din flora întâlnită în general în România se află şi aici, într-un amalgam care depăşeşte 1000 de specii. Cercetările recente desfăşurate de specialişti au dus la descoperirea unei multitudini de specii de insecte noi pentru ştiinţă!

La cativa km departare se afla Valea Ceairului – o alta zona, mai putin cunoscuta, numita de localnici tot Canaraua Fetii.  Aici, in anul 1981 a fost descoperita Pestera cu Sarcofage, in care a functionat incepand cu sec IV, o veche manastire rupestra, probabil cea mai veche din Romania. Descoperirea a avut loc dupa ce o bucată de stâncă s-a prăbusit si a dezvăluit locaşurile. Arheologii au găsit atunci, la Canaraua Fetii, un întreg complex rupestru, asemă­nător celui de cretă de la Basarabi, dar ceva mai mic. O biserică de numai câţiva metri, sus, aproape de cul­mea stâncii, un culoar paralel cu altarul şi, la baza stân­cii, urmele altei biserici, semirupestre. Istoricii au sta­bilit că biserica de la etaj a funcţionat între secolele IV – VI, pentru ca apoi, dimpreună cu chiliile, să fie aban­donată, timp de trei sute de ani. În mod sigur, călugării au fost nevoiţi să plece din pricina năvăli­torilor.
În secolul al IX-lea, s-a reluat aici viaţa monahală, care a durat şi în veacul următor, dar, din motive încă necunoscute, nu a mai fost folosită biserica de sus, ci a fost construită aceea de jos, jumătate în terasa de piatră şi jumătate în exte­rior. În secolul al X-lea, monahii au fost siliţi să părăsească Valea Ceairu­lui, sub presiunea turcilor, fon­dand, mai spre vale, mâ­năs­tirea Dervent. În biserica de jos, ar­heologii au mai găsit două morminte, cu oseminte în ele, cruci şi monede roma­ne, din tim­pul împăratului Con­stantin cel Mare (306-337 d. Hr.).

Primul care de la care am aflat despre aceste locuri minunate a fost Ica Giurgiu. Apoi, de curand, Demi a facut o tura in zona si ne-a povestit despre frumusetea ei, asa ca ne-am hotarat sa o includem in programul Weekend Activ si sa organizam o iesire in zona🙂

Iata cateva poze din tura facuta de Demi:

Foto: Demi Tipa

2 thoughts on “Canaraua Fetii”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s