La sfarsitul lunii va invitam la o drumetie pe cat de frumoasa pe atat de interesanta, in care ne vom bucura de frumusetea muntelui imbracat in straie de toamna si, in acelasi timp, vom descoperi un loc plin de istorie! Vom strabate o zona de chei inguste si spectaculoase, vom urca un vechi pas folosit din vremea dacilor, vom pasi pe un drum roman si vom vedea urmele unei Cetati teutone!
Cetatea Tabla Butii (1360 m) pazeste de secole unul dintre cele mai importante pasuri ce leaga Tara Romaneasca de Transilvania. A fost folosit din vremuri imemoriale, dacii inaltand primele cetati in zona, apoi romanii au construit un drum cu dale de piatra, pazit de 3 castre importante, si tot pe aici se spune ca a trecut Mihai Viteazul in una din campaniile sale. Unii istorici sustin ca Cetatea a fost construita de Cavalerii Teutoni, alti ca un rege maghiar care vroia un culoar de libera trecere spre Braila, la Dunare, a inaltat-o. Cetatea a functionat in Evul mediu ca punct vamal, drumul trecand chiar prin mijlocul ei. Numele ii vine de la „tablele” ștanțate, aplicate în trecut pe butoaiele cu vin, dupa ce erau vamuite.
Cimitirul Eroilor din Tabla Butii sta marturie luptelor grele de aparare a trecatorilor din august–octombrie 1916. În cimitir sunt înmormântați cateva sute de soldați români și străini. “Au căzut la M.Tataru, Plaiul Cetăţuia şi V.Stânii, 5 ofiţeri şi … ostaşi apărând sfânta noastră glie, care se odihnesc sub cele lespezi de piatră de sub colină, la un loc cu inamicul răpus, concretizând chiar în mormânt generozitatea blândului nostru popor” sta scris pe o piatra funerara roasa de vremi.
Weekend Activ pe Carari de Munte
Ce: Drumetie
Cand: Sambata, 28 septembrie
Unde: Cheia
Cine: Iesirea este deschisa exclusiv pentru membrii Asociatiei Tabere cu Suflet, indiferent de varsta sau de nivel. Mai multe detalii
In cazul in care doriti sa deveniti membru, va rugam sa completati Formularul de Inscriere
Dificultate traseu: Traseul nu are dificultati tehnice majore. Diferenta de nivel este de 600 m iar timpul de parcurgere este de 4-6 ore.
Ce oferim: Sunt doua variante:
– Just Trek (ghidare la drumetie)
– All Inclusive, care include transport, masa picnic, supraveghere, ghid drumetie.
Contributie: Just Trek 50 lei; All inclusive 150 lei. Reduceri 20% pentru detinatorii de carduri Weekend Activ Mai multe detalii
Inscrieri: aici Termenul limita este marti, 24 septembrie, ca sa stim cum sa ne organizam. Functie de modificarile in prognoza meteo pot aparea schimbari. Urmariti actualizarile pe blog.taberecusuflet.ro.
Detalii: Pentru mai multe info va rugam sa ne contactati. Iata cum a fost la ultima iesire in Muntii Ciucas.
Va asteptam cu drag!
Weekend Activ pe Munte este un proiect Tabere cu Suflet, care se desfasoara in perioada mai – noiembrie si care are ca obiectiv promovarea miscarii in aer liber. In cadrul acestui proiect ne propunem sa organizam ateliere de alpinism si sa transmitem copiilor si / sau adultilor notiuni de catarat. De asemenea ne propunem sa impartasim bucuria mersului pe munte, descoperind zone frumoase si povestind legende ale muntelui.
Foto: TeamXpert, wikipedia
1 thought on “Drumetie in Muntii Ciucas”