Educatie, Tabere cu Suflet, WeCare

Practici orientale de meditatie

TeamXpert2286“Meditatia este cea mai directa cale de cunoastere a sinelui si a universului”! De aceea, orice periplu pe calea spirituala este o experienta deosebita, care ne poate implini ca fiinte ale universului!
Sunt multe tehnici de meditatie, insa sansa a facut sa dam peste Xing Shen Zhuang. Sau mai degraba, printr-o intamplare fericita, Xing Shen Zhuang sa dea peste noi:)

Conform prietenilor de la orientalis.ro, XSZ este o metodă chinezească tradiţională de cultivare a sănătăţii care s-a dezvoltat în contextul practicilor taoiste. Această metodă îşi propune reunificarea conştiinţei, a sufletului (Shen), cu corpul fizic (Xing).
Reformulând am putea spune că această practică reface „legăturile” profunde şi invizibile al sufletului şi minţii cu corpul fizic, prin îmbunătăţirea stării de sănătate a acestuia, acţionând în principal asupra coloanei vertebrale.
Practica are trei etape fundamentale:

  • armonizarea corpului fizic – Tiao Shen;
  • armonizarea şi echilibrarea respiraţiei – Tiao Xi;
  • armonizarea şi echilibrarea ansamblului minte-inimă – Tiao Xin.

Armonizarea corpului se face prin intermediul unui set de exerciţii, cu focalizare specială a atenţiei asupra coloanei vertebrale, elementul central al fiinţei umane. Se urmăreşte „reeducarea” corpului, obţinerea unei poziţii corecte a tuturor vertebrelor şi oaselor, concomitent cu menţinerea şi aprofundarea relaxării musculare.

Este momentul sa definim coloana vertebrala ca o structură osoasă (vertebre şi ligamente) cu rol de: (1) protecţie a măduvei spinării, (2) menţinere a poziţiei verticale a corpului.
Coloana vertebrala este împărţită în 4 regiuni: (1) Cervicală (C) – 7 vertebre şi 8 nervi spinali; (2) Toracică (T) – 12 vertebre şi 12 nervi spinali; (3) Lombară (L) – 5 vertebre şi 5 nervi spinali; (4) Sacrală (S) – 9 vertebre sacrum şi coccis şi 6 nervi spinali.
Măduva spinării este o extensie a creierului, un mănunchi de fibre nervoase care fac legătura dintre creier şi muşchi, piele şi organele interne; se întinde de la C1 – L2.

Persoanele care urmează o cale spirituală pot aprecia în mod deosebit acest ansamblu de exerciţii. Majoritatea formelor de meditaţie implică imobilizarea corpului pe perioade lungi de timp într-o poziţie în care coloana vertebrală este verticală iar corpul trebuie menţinut relaxat. XSZ oferă o strategie de obţinere a acestor cerinţe de bază: poziţie corectă şi relaxare. Tocmai de aceea XSZ este considerat în multe şcoli taoiste drept o „formă de punere a fundaţiei”.
Gradat, verticalitatea corporală obţinută pe baza exersării va duce la „verticalitatea” inimii şi a minţii cu efecte benefice în starea de sănătate şi în viaţa practicanţilor acestei metode.

Cine doreste sa experimenteze acest ansamblu de exercitii cu efect benefic asupra coloanei vretebrale se poate inscrie aici, alegand Alte Programe >> Xing Shen Zhuang. Cursurile au loc in fiecare zi de marti, de la ora 18:30,  la IDEST Training Center, din str Locotenent Baican Ionescu nr. 24, Bucuresti.
O sesiune dureaza aproximativ 2h30 si incepe cu o introducere in metafizica taoista si explicarea conceptelor de baza. Apoi urmeaza exercitiile de sanatate Xing Shen Zhuang, urmate de o sesiune de meditatie ghidata, efectuata in pozitie asezat.
Cursul este sustinut de catre Valeriu Bostan, student al Maestrului Wang Liping si al profesorului Wang Tingjun, participant la sesiunile de practica organizate in China si Europa incepand din anul 2007. Astfel, cursul de meditatie taoista urmeaza tehnicile de alchimie interna Longmen, asa cum sunt ele predate de catre Maestrul Wang Liping, iar exercitiile de XSZ sunt realizate conform tehnicii predate de catre profesorul Wang Tingjun. Mai multe relatii la tel 0722938314.

Foto: TeamXpert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s