Tabere cu Suflet, WeCare

Coronavirus: Masuri de Protectie

Coronavirus2Iata zece masuri recomandate de specialisti pentru a ne feri de boala si a lupta impotriva epidemiei de coronavirus:  

1. Sa ne spalam pe maini

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru ca elimina virusul si previn infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. In cazul in care nu avem la dispozitie apă și săpun, putem folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

2. Sa stam acasa

Stand acasa si pastrand distanta sociala incetim raspandirea virusului si oferim o  perioada  de raspuns mai generoasa din partea celor din sistemul medical aflati in prima linie a razboiului cu noul coronavirus.

3. Sa evitam contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Daca suntem nevoiti sa iesim din casa, trebuie sa menținem distanța de cel puțin 1 metru între noi și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

4. Sa nu ne atingem fata cu mâinile neigienizate

Virusul poate intra in organism prin ochi, nas și gură. Punand mâinile pe diversi vectori (suprafețe atinse anterior de o persoana infectata, cum ar fi clante, manere, butoane de lift, sonerii, etc), apoi ducand mana nespalata la fata, putem sa ne contaminam si noi. Este important sa  evitam astfel atingerea fetei dacă nu ne-am spalat pe maini. Pare simplu, insa nu este chiar asa usor, caci instinctiv ducem mana la fata de foarte multe ori pe zi. Solutia este cea de la numarul 1: Sa ne spalam pe maini!

5. Sa ne acoperim gura și nasul dacă strănutam sau tușim

Este de preferat sa tusiti într-un șervețel de unică folosință, pe care sa il aruncati la cos. Dacă vă acoperiți gura cu mâinile cand tusiti, puteți contamina obiectele sau persoanele pe care le atingeti. Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită, purtați mască de protecție si spălați măinile.

6. Sa curățam suprafețelor cu care intram in contact

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.

7. Utilizarea masti de protecție

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei alte persoane. Utilizarea masti de protecție ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă.

8. Sa ne gandim la ceilalti

In aceste momente este nevoie sa dam dovada de spirit civic. Spre exemplu putem sa ne oferim sa ii ajutam pe cei mai in varsta, aflati in categorie de risc. Daca le aducem produse alimentare, trebuie sa ne asiguram ca purtam masca si nu intram in contact cu ei, pentru a nu ii contamina.

9. Sa ne informam din surse oficiale

Dezinformarea si stirile false pot crea mai mult rau decat virusul.

10. Sa avem grija de starea de spirit

Este important sa nu ne panicam, sa avem o stare de spirit buna si sa ii ajutam si pe cei din jur, in special pe copii, sa treaca cu bine peste acest eveniment. Initiativa #TuttoAndraBene pornita pe retelele de socializare din Italia poate fi un exemplu. Caci impreuna vom izbandi, iar Totul va fi Bine! 🙂

Recomandari inspirate de pe siteurile Ministerului Sanatatii si Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Foto: Profimedia

2 thoughts on “Coronavirus: Masuri de Protectie”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s