Eco, Tabere cu Suflet, WeCare

Ziua Mondiala a Apei

taberecusuflet01052Duminica, 22 martie, este Ziua Mondiala a Apei. De mai bine de 10 ani organizam diferite evenimente educative cu ocazia acestei zile. Anul acesta ar fi trebuit sa mergem pe malul Argesului insa, din pacate, epidemia de coronavirus ne-a stricat planurile:( Cu toate acestea sunt diferite lucruri pe care putem sa le face in continuare!

Sub sloganul Act Now, Natiunile Unite a definit 10 actiuni menite sa ajute la oprirea schimbarilor climatice:

1. Sa economisim apa

Lipsa apei afecteaza deja 4 din 10 oameni! Apa reziduala este tratata in proportie de doar 20%, asa ca efortul la nivelul firmelor ar trebui indreptat in directia maririi cantitatii de apa reziduala tratata. Iar noi ar trebui sa economisim apa oprind robinetul cand ne barbierim sau cand ne spalam pe dinti, sau micsorand timpul de dus la maxim 5 minute.

2. Sa folosim punga noastra

Anual folosim (si aruncam) 5 miliarde de pungi de plastic! In afara de plouarea apelor si oceanelor, pungile de plastic pot ajuta la raspandirea malariei prin infundarea canalizarilor. Asa ca haideti sa ne aducem punga noastra la magazin si sa refuzam punga oferita spre vanzare de cei de la Mega Image:)

3. Sa conducem mai putin

Sectorul transporturilor este contribuitorul cu evolutia cea mai accentuata la cresterea emisiei gazelor de sera. Iar vectorul principal al acestei cresteri il reprezinta vehiculele mici, cum sunt masinile personale. Transportul este responsabil pentru 64% din consumul de petrol, 27% din consumul de energie si 23% din emisiile de carbon. Asa ca mai lasati masina si haideti pe bicicleta:)

4. Sa stingem lumina

Cand stingem lumina, chiar si pentru cateva secunde, economisim mai multa energie decat cea necesara pentru a aprinde lumina, indiferent de dispozitiv. De acum inainte haideti sa stingem lumina din camera cand nu este nimeni si sa scoatem din priza aparatele pe care nu le folosim.

5. Produse locale

Este indicat sa cumparam produse locale si de sezon. Au gust mai bun si sunt mai prietenoase cu mediul, caci transportul lor nu necesita drumuri lungi cu camioanele.

6. Mese fara carne

Industria alimentara emite mai multe gaze de sera decat cele mai mare companii din industria petroliera. Productia de carne contribuie la epuizare resurselor de apa si este motivul principal al despaduririlor.

7. Sa reciclam

80% din plasticul pe care il folosim nu ajunge sa fie decompus; se transforma in bucatele din ce in ce mai mici pana cand ajunge sa fie ingerat de pesti si alte animale. Prin reciclarea hartiei, plasticului, sticlei si aluminiului economisim resurse substantiale si impiedicam cresterea gropilor de gunoi.

8. Sa reumplem si sa refolosim

1 000 000 de sticle de plastic sunt cumparate la fiecare 2 minute, iar majoritatea sunt aruncate la gunoi, contribuind la cele peste 300 de milioane de tone de reziduri de plastic ce se aduna anual, poluand mediul. De aceea este important sa reumplem sticlele si sa le refolosim.

9. Sa scoatem din priza

Cu cat folosim mai multa energie, cu atat mai mult trebuie produsa. Avem la indemana multe surse de energie prietenoase cu mediul insa schimbarea trebuie sa vina de la consumatorii finali. Noi suntem cei care trebuie sa ne controlam consumul.

10. Nu aruncati hainele vechi

Industria modei este al doilea cel mai mare consumator de apa din lume. Pentru producerea unei perechi de blugi se consuma 10 000 de litri de apa, cam cat bea o persoana in 10 ani! Donand haine, sau folosind haine vechi pentru a crea altele noi economisti apa si reduceti deseurile.

Articol Eco WeCare

Foto: Tabere cu Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s