O alta tura pe care v-o propunem dupa ce se termina starea de urgenta este cea de la Caldararu, in care vom strabate o frumoasa padure, pe malul unui lac, si in care vom vedea o manastire frumoasa, urmele unui cimitir neolitic, cel mai mare din aceasta parte a lumii, precum si alte vestigii interesante!
Tura propusa are doua variante, una de 25 km si alta mai scurta, de 12,5 km. Iata ce vom putea vedea si pe langa ce vom trece in aceasta tura:
Bateria Catelu
Bateria face parte din Cetatea Bucureștiului – o linie de fortificații cu 17 forturi si 18 baterii intermediare, construită la sfarsitul sec XIX pe centura Bucurestiului pentru apărarea capitalei. Bateria 9-10 Catelu este una dintre cele mai bine pastrate. Este construita pe 2 niveluri si are 3 foisoare pentru tunuri.
Mănăstirea Doamnei Chiajna
Fostul schit Iezerul – Vorniceasca de pe malul lacului Cernica a fost ridicat de Doamna Chiajna. In aceeaşi vreme, soţul ei, vornicului Cernica Ştirbei, ctitorea Mănăstirea ce-i poarta numele pe malul celalalt al lacului. Fiind sotie de vornic, Doamna era cunoscuta ca Vorniceasca, de unde si al doilea nume dat schitului. S-a ruinat cu timpul, iar astazi se mai zaresc doar fundatiile. Săpăturile arheologice întreprinse a scos la iveală cripta schitului in care au fost găsite osemintele Doamnei Chiajna, autentificată după inelul ce-l purta. Locul schitului este marcat de o frumoasa cruce de piatră.
Cimitirul neolitic de la Caldararu
Necropola se întinde pe o suprafaţă de 12000 mp şi cuprindea 379 morminte. Este una dintre cele mai mari necropole neolitice.
Dispunerea spaţială sugerează existenţa a două grupări, una nordică şi alta sudică, separare explicabilă prin posibila existenţă a două grupuri sau clanuri. Mortii au fost ingropati în poziţia culcat pe spate, cu capul spre soare rasare, putandu-se estima perioada anului in care a avut loc inmormantarea dupa pozitia fata de estul geografic. Au fost si câteva excepţii in care osemintele au fost gasite în poziţie de fetus. Inventarul este compus din vase, toporaşe-dăltiţe, unelte din silex, instrumente si podoabe din os.
Între necropolă şi aşezarea aparţinând culturii Boian există o zonă liberă, fapt ce dovedeşte existenţa unei concepţii funerare în acea epocă.
Manastirea Cernica
Manastirea fost ridicată în anul 1608, în timpul domniei lui Radu Șerban, fiind ctitorită de marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Știrbei și de soția sa, Chiajna. Complexul monahal de la Cernica a reprezentat o adevărată școală de educație monastică. In anii 1808 – 1850, staret al manastirii a fost Sfantul Calinic de la Cernica, ale carui moaste se gasesc aici.
Tot în mănăstirea Cernica a fost călugăr poetul Tudor Arghezi.
Asezarea de epoca bronzului
Pe malurile raului Dambovita abundenta de resurse a dus la inflorirea vietii inca din cele mai vechi timpuri. Este suficient sa aruncam o privire pe harta siturilor arheologice ca sa observam o aglomerare naucitoare de locuinte si necropole neolitice sau din epoca metalelor. Mergand cu bicicleta observi si in teren aceeasi densitate uimitoare: la fiecare bot de deal se vad urmele unei asezari de acum mii de ani.
Drumul nostru strabate exact locul uneia dintre aceste asezari, cea de la Manolache. Aici, pe pe malurile unei vâlcele secate, s-au gasit urme continue de vietuire din epoca bronzului pana in evul mediu.
Iata cateva poze de pe acest traseu:
Foto: Tabere cu Suflet
7 thoughts on “In cautarea vestigiilor pierdute”