Eco, Tabere cu Suflet, WeCare

Ziua Pamantului

ZIuaPamantului1Astazi, 22 aprilie, sarbatorim Ziua Pamantului! Este a 50-a aniversare a acestui eveniment, o aniversare  putin mai trista pentru ca epidemia de coronavirus ne obliga sa sarbatorim din #stamacasa😦 Chiar si asa, din fata calculatorului, putem sarbatori si, mai ales, putem actiona in diferite moduri!

Iata opt variante prin care putem actiona pentru a ajuta planeta.

1. Transmiterea datelor de poluare
Prin transmiterea datelor dintr-un numar cat mai mare de locatii, putem ajuta specialistii. Siteul earthday. org pune la dispozitie o aplicatie prin care putem face acest lucru mai usor. Mai multe detalii

2. Marea Ecologizare

Raurile si oceanele planetei sunt umplute cu sticle si alte deseuri de plastic. Ecologizand orasul nostru, chiar si suprafata din jurul casei, putem sa ne aducem contributia in mod decisiv la curatarea planetei.

3. Arta pentru Pamant

Arta are puterea de a atinge inimile oamenilor intr-un mod pe care stiinta nu il poate obtine, inspirand o perceptie mai adanca a ceea ce se intampla cu planeta noastra. Puteti crea orice, un desen, o compunere sau o constructie care sa aiba legatura cu ecologia.

4. Pranz vegetarian

Construieste-ti urmatoarea masa cu produse vegetale. Productia de alimente are un impact major in deteriorarea planetei, Suntem practic pe marginea prapastiei, iar ceea ce consumam poate face diferenta dintre saltul in gol si salvare. Un sfert din gazele de sera emise provin din industria alimentara, in mod special din cresterea animalelor pentru carne, astfel ca o dieta vegetariana poate contribui la sanatatea noastra si a planetei.
5. Fii un om de stiinta
Prin educatie poti dobandi o intelegere mai buna a impactului pe care il avem asupra planetei. De asemenea, te poti alatura unei colectivitati de oameni de stiinta care isi pun la bataie cunostintele pentru a ajuta planeta. Siteul earthday. org pune la dispozitie o aplicatie prin care poti face acest lucru. Mai multe detalii

6. Protejeaza albinele

Albinele sunt cei mai importanti polenizatori. Aceste mici insecte care produc mierea au o contributie importanta la productia hranei. Oamenii de stiinta au estimat aceasta contributie la valori cuprinse intre 235 si 577 miliarde de dolari!
Folosirea intensa a pesticidelor distruge insa albinele si celelalte insecte. Se estimeaza ca declinul in cazul albinelor se apropie de 40% in uiltimele 3 decenii, iar in ce priveste biomasa insectelor, declinul este de 76%!

7. Planteaza o padure

Se spune ca cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum:)

8. Spune nu defrisarilor

Un alt mod de a actiona este lupta impotriva defrisarilor ilegale, un fenomen mult raspandit in Romania!

Foto: Jan Brandt, Lake Effect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s