3.5%, Tabara de Acasa, Tabere cu Suflet, Totul va fi Bine!, WeCare

3,5 % din impozitul pe venit

3.5ZambetMulțumim tuturor celor care, de ani buni, direcționează 2%, iar acum 3,5% din impozitul pe venit, către Asociatia Tabere cu Suflet:)
Anul acesta ANAF a modificat, din nou, Declaratia 230, iar ultima varianta este una “inteligenta”. Daca doriti sa directionati si anul acesta sume de bani din impozitul pe venit catre Asociatiile Non Profit, iata ce puteti face:

Se apropie 25 mai, data limita pentru depunerea formularelor pentru directionarea sumelor din impozitul pe venit. Stim ca suntem inca in epidemia de coronavirus si poate nu este cel mai bun moment, insa pentru Asociatiile Non Profit care au oferit doar servicii Probono in aceasta perioada, cum este cazul Asociatiei noastre, poate fi singura sursa de venit! De aceea va multumim pentru orice formular depus pe numele Asociatiei Tabere cu Suflet:)

Ce facem cu fondurile obtinute? Sunt peste 20 de proiecte WeCare, prin care ajutam anual sute de persoane. Ultimele doua proiecte, care au fost lansate in perioada starii de urgenta, sunt Tabara de Acasa si #TotulVaFiBine. Prin proiectul Tabara de Acasa ne-am  propus sa recreem atmosfera de tabere si sa ramanem conectati chiar si atunci cand suntem nevoiti sa stam acasa, iar prin proiectul #TotulVaFiBine ne-am propus sa sprijinim persoanele in varsta prin procurarea produselor de stricta necesitate (medicamente, produse alimentare, produse de igiena, etc) si sa oferim celor aflati in nevoie diferite produse alimentare (produse lactate, lapte, iaurt).

Ce trebuie facut pentru directionarea sumelor din impozitul pe venit? In primul rand trebuie ales formularul corespunzator si apoi trebuie descarcat. Acesta se gaseste aici:

Din pacate ANAF a schimbat formularele anul acesta de mai multe ori, iar ultima varianta, cea “inteligenta”, da erori la vizualizare daca nu aveti ultima varianta de Adobe Reader. Eroarea arata asa
Solutia este sa descarcati formularul cu click pe Download (vezi foto), apoi Save File (vezi foto), dupa care puteti sa il vizualizati si sa il completati.

In cazul nu puteti vizualiza totusi formularele, le puteti descarca pe cele vechi: Declaratia 230 (140 kB), respectiv Declaratia unica (228 kB). Va rugam sa le completati si, in acest caz, sa ni le trimiteti noua. Va multumim!

Pasul al doilea consta in completarea formularului. Secțiunile pe care este nevoie să le compleati sunt: Nume, Prenume si Cod de identificare fiscala (CNP). Suma nu trebuie completată, inspectorul fiscal va face acest lucru. Formularul este precompletat cu datele Asociatiei Tabere cu Suflet (Denumire, Cod si Cont bancar) si cu optiunea de directionare a 3,5% pe 2 ani.
În cazul în care, totusi, datele Asociatiei nu sunt trecute in formular, le puteti gasi aici

Pasul al treilea consta in transmiterea catre ANAF. Puteti sa il printati si sa il trimiteti personal sau prin posta, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, la Administrația Financiară de care aparțineti. Administrația Financiară de care apartineti este cea din localitatea de domiciliu (domiciliul din cartea de identitate / buletin). Adresele Administrațiilor Financiare se gasesc aici.

O alta varianta este sa il depuneti online, folosind serviciul ANAF “SPV” – Spațiul Privat Virtual

De asemenea, le puteti da Cameliei sau lui Radu, impreuna cu o copie dupa Cartea de Identitate, cu mentiunea “Conform cu originalul”, urmand sa le depuna ei la Administratia Finantelor Publice in numele Dvs.

Termenul limită de depunere este 25 mai 2020. Pentru a nu risca sa fie refuzate de catre ANAF, va rugam sa le trimiteti cat mai din timp. Va multumim!

Alte variante de a ajuta?

  • Incepand de anul acesta, conform OG 18/2018, art 79, puteti opta pentru a redirecționa lunar 3,5% din impozitul pe venitul din salarii, in baza unei cereri adresate departamentului Economic / Resurse Umane al companiei la care sunteti angajat. Gasiti modelul de cerere precompletat aici (link, 25 kB).
  • Puteti ajuta de asemenea, prin donatii directe in Contul Asociatiei sau prin PayPal

De ce este important sa directionati sume din impozitul pe venit?

  • Sistemul 3,5%, prevăzut de Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, permite contribuabililor persoane fizice să direcţioneze o parte din impozitul pe venit către o entitate non-profit (ONG). Este un sistem prin care cetăţenii au posibilitatea de a decide în mod direct ce se întâmplă cu o parte a impozitului datorat statului.
  • Dacă nu redirecţionaţi aceşti 3,5% către un ONG, suma respectiva este administrata de Stat! De obicei ramane la buget, sau este redristibuita catre asa-zisele “GONGO” (ONG-uri nascute din interesul autoritatilor, in care fondatori / membri sunt, direct sau prin interpusi, exclusiv sau predominant autoritati sau institutii publice, si care au ca scop directionarea sumelor din 3,5% tot catre autoritati).
  • Direcţionarea nu presupune costuri sau eforturi suplimentare, în afară de completarea datelor Dvs în declaraţiile de venit.
  • Direcţionarea celor 3,5% este anonimă, ceea ce înseamnă că trezoreria nu are dreptul de a face public numele contribuabilului (se presupune ca se pot face calcule inverse, pentru a afla salariul persoanei respective).
  • Nu in ultimul rand, “O fapta buna aduce Pace si Energie” 🙂

Mai multe despre directionarea sumelor din impozitul pe venit catre Asociatiile Non Profit gasiti aici

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s