Coronavirus, Tabere cu Suflet, Totul va fi Bine!, WeCare

Pretul succesului

NoBikeIn ultima sa declaratie, Presedintele a multumit romanilor pentru sacrificiile facute si a spus ca „printr-un efort național, am reușit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei și să limităm semnificativ numărul de victime”. Acest succes vine insa cu un cost, intrucat expertii sustin ca perturbarea rutinei si privarea libertatii de a circula pe o durata indelungata de timp poate duce la boli psihice.

Timp de doua luni ni s-a cerut să practicam distanțarea socială si să traim o viata cu care nu suntem obișnuiti, fiind privati de lucruri normale, cum ar fi o plimbare într-un parc sau o iesire de Weekend.  Si in continuare este destul de greu, caci nu putem merge in tabere sau in vacante!

Restrictiile de circulatie mentinute pe o durata lunga de timp pot avea un impact profund și de durată asupra sănătății mintale a oamenilor spun specialistii, putand crea noi bariere pentru cei care suferă de o tulburare mentală.

De asemenea, pentru cei care lucreaza de acasa pot fi probleme. Caci in contextul pandemiei, singura optiune pentru multi părinți este  munca de la distanță, care este in sine o provocare, deoarece reuneste două medii total opuse, munca și viața casnica.

Deși lumea a cunoscut dezastre naturale sau provocate de oameni, nimic din istorie nu se compară cu sfera crizei Covid-19.
Crizele din trecut – cum ar fi gripa spaniolă, poliomielita, HIV, Ebola, MRSA, SARS și gripa porcină – au fost mai virulente, insa au fost mai puțin perturbatoare pentru societate.

Un sondaj efectuat asupra unor persoane extrem de sensibile la infecția cu coronavirus arată că rata prevalenței stresului traumatic a fost de 73,4%, cea a depresie 50,7%, anxietatea generalizată 44,7%a și insomnia 36,1%.

Cercetările arată că cei cu un risc mai mare de efecte asupra sănătății mintale sunt pacienții cu Covid-19 și familiile lor, cei cu morbiditate fizică sau psihiatrică, lucrătorii din domeniul sănătății și cei care și-au pierdut locul de muncă.

Psihologii considera că pierderea unui loc de muncă echivalează adesea, din punct de vedere emotional, cu trauma de a pierde o persoană iubită. Nu numai că își pierd sursa de venit, ci și relațiile de muncă, structurile zilnice și propriul scop.
Această trauma este cunoscută sub numele de unemployment grief.

Un lucru pe care trebuie sa il avem in vedere este ca și dupa disparitia virusului, o lunga perioada de timp – ani de zile probabil – oamenii vor continua să lupte cu cicatricile psihologice.

Un sfat simplu pentru cei afectați de această criză, adica pentru majoritatea dintre noi, este sa acceptam pur si simplu ca sunt lucurui pe care nu le putem controla.

Este bine sa evitam sa urmarim prea multe stiri legate de pandemie.

Practicarea activitatilor sportive, precum si a meditatiei, sedinte de Yoga, respirația profundă sau vizualizarea pozitivă pot sa ajute.
O buna idee este sa folositi aceasta perioada pentru proiecte personale, sa completati un proiect legat de casa amanat de mult timp, sau sa faceti un curs online pentru a vă extinde cunoștințele și abilitățile. In aceasta perioada multe universitati ofera cursuri gratuite, iar o astfel de activitate poate deschide usa către noi oportunități si, ce este mai important, retine mintea de la grijile datorate coronavirusului.

Sursa: nst.com. my
Foto: Tabere cu Suflet

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s