Una din turele la care visam inca din timpul starii de urgenta este cea de la Caldararu – Cernica! Dupa cum am promis, am inclus-o in calendarul Weekend Activ. Din pacate saptamana aceasta prognoza nu e cea mai buna, ca urmare am reprogramat-o pentru sambata, 30 mai.
Weekend Activ pe 2 Roti la Caldararu – Cernica
Obiective: Traseul trece pe langa urmatoarele obiective:
Manastirea Cernica
Manastirea fost ridicată în anul 1608, în timpul domniei lui Radu Șerban, fiind ctitorită de marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Știrbei și de soția sa, Chiajna. Complexul monahal de la Cernica a reprezentat o adevărată școală de educație monastică. In anii 1808 – 1850, staret al manastirii a fost Sfantul Calinic de la Cernica, ale carui moaste se gasesc aici.
Mănăstirea Doamnei Chiajna
Fostul schit Iezerul – Vorniceasca de pe malul lacului Cernica a fost ridicat de Doamna Chiajna. In aceeaşi vreme, soţul ei, vornicului Cernica Ştirbei, ctitorea Mănăstirea ce-i poarta numele pe malul celalalt al lacului. Fiind sotie de vornic, Doamna era cunoscuta ca Vorniceasca, de unde si al doilea nume dat schitului. S-a ruinat cu timpul, iar astazi se mai zaresc doar fundatiile. Săpăturile arheologice întreprinse a scos la iveală cripta schitului in care au fost găsite osemintele Doamnei Chiajna, autentificată după inelul ce-l purta. Locul schitului este marcat de o frumoasa cruce de piatră.
Cimitirul neolitic de la Caldararu
Necropola se întinde pe o suprafaţă de 12000 mp şi cuprindea 379 morminte. Este una dintre cele mai mari necropole neolitice.
Dispunerea spaţială sugerează existenţa a două grupări, una nordică şi alta sudică, separare explicabilă prin posibila existenţă a două grupuri sau clanuri. Mortii au fost ingropati în poziţia culcat pe spate, cu capul spre soare rasare, putandu-se estima perioada anului in care a avut loc inmormantarea dupa pozitia fata de estul geografic. Au fost si câteva excepţii in care osemintele au fost gasite în poziţie de fetus. Inventarul este compus din vase, toporaşe-dăltiţe, unelte din silex, instrumente si podoabe din os.
Între necropolă şi aşezarea aparţinând culturii Boian există o zonă liberă, fapt ce dovedeşte existenţa unei concepţii funerare în acea epocă.
Bateria Catelu
Bateria face parte din Cetatea Bucureștiului – o linie de fortificații cu 17 forturi si 18 baterii intermediare, construită la sfarsitul sec XIX pe centura Bucurestiului pentru apărarea capitalei. Bateria 9-10 Catelu este una dintre cele mai bine pastrate. Este construita pe 2 niveluri si are 3 foisoare pentru tunuri.
Asezarea de epoca bronzului
Pe malurile raului Dambovita abundenta de resurse a dus la inflorirea vietii inca din cele mai vechi timpuri. Este suficient sa aruncam o privire pe harta siturilor arheologice ca sa observam o aglomerare naucitoare de locuinte si necropole neolitice sau din epoca metalelor. Mergand cu bicicleta observi si in teren aceeasi densitate uimitoare: la fiecare bot de deal se vad urmele unei asezari de acum mii de ani.
Drumul nostru strabate exact locul uneia dintre aceste asezari, cea de la Manolache. Aici, pe pe malurile unei vâlcele secate, s-au gasit urme continue de vietuire din epoca bronzului pana in evul mediu.
Ce: Tura Velo cu respectarea masurilor pentru practicarea sporturilor individuale
Cand: Sambata, 30 mai
Unde: Caldararu – Lacul Cernica
Cine: Iesirea este deschisa exclusiv pentru membrii Asociatiei Tabere cu Suflet. In cazul in care doriti sa deveniti membru al Asociatiei, gasiti aici detaliile
Masuri de prevenire a infectarii cu COVID 19: Vom merge in grup de 3 persoane (2 participanti + 1 ghid) si vom respecta regulile igiena si de distantare fizica atat in timpul mersului cat si in timpul pauzelor
Dificultate: Tura are doua variante, una de 25 – 30 km si alta mai scurta, de 12,5 km. Dificultatea este medie. Se merge pe poteci singletrail pe malul lacului, pe drumuri forestiere, iar in varianta lunga, o bucata pe asfalt.
Ce oferim: Ghid insotitor, supraveghere copii, masca protectie, spirt sau gel dezinfectant, apa la inceputul turei si, nu in ultimul rand, garantia unei zile memorabile:) La cerere putem oferi inchiriere bicicleta sau transport din Bucuresti.
Contributie: In mod normal pretul este 30 lei, insa stim ca traversem un moment mai dificil in aceasta perioada, asa ca nu am fixat o suma pentru acesta iesire. Ramane la latitudinea fiecaruia sa ofere cat poate.
Card Weekend Activ: Detinatorii de carduri Fii Activ! beneficiaza de gratuitate. Mai multe detalii
Inscrieri: aici. La aceasta tura locurile sunt limitate, ocuparea lor fiind facuta in ordinea inscrierii. Dupa inscriere veti primi un email automat, urmand ca ulterior sa primiti confirmarea de participare de la unul dintre organizatori, precum si programul detaliat cu ora si locul de intalnire.
Meteo: Se anunta vreme buna pentru weekendul urmator, insa suntem destul de departe pentru o prognoza realista. In cazul in care apar modificari, le vom anunta pe blog.taberecusuflet.ro.
Detalii: Pentru mai multe info va rugam sa ne contactati. Iata cum a fost la ultima iesire pe acest traseuVa asteptam cu drag!
Foto: cimec.ro, taberecusuflet.ro
Weekend Activ pe 2 roti este un proiect Tabere cu Suflet, avand ca obiectiv promovarea cicloturismului si a miscarii in aer liber. In cadrul acestui proiect ne propunem sa iesim cate o zi, cu bicicleta, pe traseele Tabere cu Suflet sau in zone deosebit de frumoase pentru bicicleta. Astfel putem impartasi si altora bucuria mersului pe bicicleta, combinata cu descoperirea unor locuri inedite.