Caiac, Gura Portitei, Kitesurf, Tabere cu Suflet, Weekend Activ, Windsurf

Weekend Activ la Gura Portitei

TabereCuSuflet0546Weekendul acesta am avut parte de o experienta inedita: am mers cu windsurful, kite-ul si caiacul la Gura Portitei, pentru un Weekend Activ dedicat sporturilor nautice:)

Gura Portitei este un loc unic, aflat intre mare si delta, pe un grind ingust ce inchide cea mai intinsa suprafata de apa dulce din Romania – complexul lagunar Razelm – Sinoe. In antichitate aici era un golf prielnic navigatiei – Golful Halmyris, asa ca in zona se gasesc mai multe cetati grecesti si castre romane.  In timp aluviunile aduse de Dunare au colmatat golful, ceea ce a dus la caderea cetatilor si, in final, la crearea unui sistem urias de lacuri lagunare, cu o suprafata totala de peste 1000 km patrati si cu o adancime ce nu variaza in cea mai mare parte intre 30 cm si 2 m!

Ca urmare, pentru a ajunge la Gura Portitei am fost nevoiti sa strabatem Lacul Golovita – un lac aparte, intins cat o mare si adanc cat o piscina! In mod normal traversarea se face cu salupa sau vaporasul, insa pentru noi, sarea si piperul iesirii de weekend a constat tocmai in traversare:) Caci cum am ajuns la mal, ne-am urcat in caiace sau pe windsurf si am pornit sa infruntam Balaurul! Caci intr-un veritabil balaur se transforma lacul, de cum incepe a bate briza si prinde niscaiva puteri. Datorita adancimii mici  si a intinderii neingradite, apa se increteste si formeaza niste valuri si un curent ce te fac sa te simti ca pe un rau de munte, nu ca la malul Marii Negre!

Pe drum am vazut o multime de cormorani, cateva lebede stinghere, ba chiar si un palc de pelicani ce se lafaiau in soarele dupa-amiezii intr-un colt mai departat al lacului. Dupa cateva ore cu mana pe ghiu sau de dat la rame am ajuns la destinatia noastra, unde am profitat de ultimele raze ale soarelui pentru a ne monta corturile la malul marii! Seara, in fata unei cine pescaresti, Ted ne-a marturisit ca “este a patra cea mai frumoasa experienta”, dupa cele pe Valea Priponului, in Halfpipe si pe Karp, toate de la schi:) Ne-am gandit la poezia Ithaca a lui Cavafis si am redescoperit ca drumul este mai important decat destinatia!

A doua zi am adaugat putin kite la cocktailul de sporturi nautice din acest Weekend Activ, am mers cu caiacul pe mare si am facut putin surf rowing, apoi ne-am strans bagajele si ne-am urcat in caiace pentru o noua traversare. La intoarecere am avut vantul din spate, iar sentimentul ca suntem pe un rau era si mai pregnant. Valurile ne purtau in zbor, iar timpul s-a injumatatit aproape, asa ca am ajuns la masina cat ai spune peste:)

Iata pozele din acest weekend cu totul memorabil:

Foto: Demi Tipa, Tabere cu Suflet 

Leave a comment