Drumetie, Postavaru, Speologie, Tabere cu Suflet, Weekend Activ

La Bisericuta Paganilor

TeamXpert2285In weekend am profitat de vremea frumoasa si am facut o frumoasa excursie prin Masivul Postavaru, la Bisericuta Paganilor si Pestera Rasnoavei!

Bisericuta Paganilor sau Templul Idolilor este un grup de stanci rotunjite, din conglomerate. Se spune ca aici si-au facut adapost niste turci scapati de la un asediu asupra Cetatii Rasnov, iar drept multumire, lespedea de la intrare au transformat-o intr-un altar pe care inaltau diferite jertfe.

Nu stim daca este adevarat sau nu, insa zona este de poveste. Noi am mers spre Bisericuta dinspre Poiana Brasov, iar poteca serpuieste prin padure, printre creste calcaroase ce se inalta precum zidurile unor cetati de uriasi! La un moment dat peisajul se schimba, facand loc unor colosi de conglomerat, asemeni unor megaliti ai acelorasi uriasi. Dupa ce am mers pret de o ora prin padurea de foioase, am ajuns laBisericuta. Locul este greu de omis, caci traseul este foarte prietenos marcat, iar timpii sunt dati ca pentru o excursie cu copiii:)
Aici stancile se inalta deasupra padurii de foioase alcătuind o uriasa căldare uriasa, cu o piatra izolată în mijloc ca o uriaşă căciulă ciobănească. Nu am gasit lespedea despre care legenda spune ca servea de altar, pamantul fiind acoperit de un strat gros de frunze, insa nu aceasta ne-a impiedicat sa ne bucuram de frumusetea locului! In spatele bisericutei se afla un punct de belvedere pe o stancă golasa, de unde putem admira tot versantul vestic al Postăvarului, cu impresionantele abrupturi şi chei săpate în calcare: Crucuru Mare, Prăpastia Lupului, Vanga Mică, Vanga Mare, Porţile de Piatră, Cheile Rîşnovului, iar spre dreapta, ceva mai departe, se zăreşte capătul nordic al Bucegilor.

De aici am coborat prin pădurea de molid şi fag pe o vale abrupta, pe langa un rau secat, spre urmatorul obiectiv – Pestera Rasnoavei. Numele raului este Paraul Înfundat caci se termina chiar în faţa peşterii, unde apele sale dispar atunci cand ploua, iar dupa ce parcurg aproximativ 390 m prin maruntaiele pamantului, ies la lumina prin alta iesire.
Peștera este destul de dificila de parcurs, avand un mic avem ce trebuie coborat pe un cablu ruginit, apoi urmeaza o zona de taras unde se ingusteaza atat de tare incat atingi cu burta pamantul si un meandru unde este necesar putin contorsionism! Cine reuseste sa depaseasca aceste obstacole, poate admira cateva sali frumos decorate cu concrețiuni si speleoteme. Iesirea se poate face prin aval, insa atentie la conditiile meteo, caci atunci cand ploua, pestera se inunda!

Foto: TeamXpert & Tabere cu Suflet

 

Leave a comment